orthopaidikoscomgr logo

epikoinonia

ponos-xeriΤα χέρια μας είναι σύνθετες κατασκευές που μας βοηθούν να επιτελούμε πολύπλοκες ασχολίες, που μας ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, όπως οι πάσης φύσεως χειρονακτικές εργασίες, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, το γράψιμο και δραστηριότητες που απαιτούν δύναμη ή ευαισθησία. Αναμφίβολα τα χέρια κατέχουν σημαντική θέση στην εξέλιξη και πρόοδο του ανθρωπίνου είδους. Γι’ αυτό παθήσεις που το προσβάλλουν, δημιουργούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σημαντική λειτουργική ανεπάρκεια.

Ανατομία

Το χέρι αποτελεί μια πολύπλοκη ανατομική κατασκευή από οστά, τένοντες, μύες, αγγεία, νεύρα και δέρμα.
Τα 8 οστάρια του καρπού σχηματίζουν δύο σειρές. Η κεντρική σειρά (ή στοίχος) αρθρώνεται με τα οστά του αντιβραχίου, την κερκίδα και την ωλένη, ενώ η περιφερική σειρά αρθρώνεται με τα 5 μετακάρπια οστά. Ιδιαίτερη σημασία έχει η άρθρωση του 1ου μετακαρπίου με ένα οστάριο που ονομάζεται μείζον πολύγωνο. Η άρθρωση αυτή (τραπεζιομετακάρπια ή πρώτη καρπομετακάρπια άρθρωση) είναι αυτή που προσβάλλεται συχνότερα από την οστεοαρθρίτιδα. Τα μετακάρπια αρθρώνονται με την πρώτη φάλαγγα κάθε δακτύλου. Κάθε δάκτυλο έχει τρεις φάλαγγες, εκτός από τον αντίχειρα, που έχει δύο. Οι φάλαγγες αρθρώνονται και αυτές μεταξύ τους σχηματίζοντας τις μεσοφαλαγγικές αρθρώσεις.

Σε αυτό το πολύπλοκο σύστημα οστών και οσταρίων, που συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς συνδέσμους, επικάθεται ένα σύστημα τενόντων, που διακρίνονται σε καμπτήρες (συντελούν στο κλείσιμο των δακτύλων) και σε εκτείνοντες (συμμετέχουν στο άνοιγμα των δακτύλων). Οι τένοντες αυτοί προέρχονται από μύες τις περιοχής του αντιβραχίου και υποστηρίζονται από ένα σύνολο συνδέσμων, που επιτρέπουν την αρμονική λειτουργία του χεριού.

Στην περιοχή του χεριού υπάρχουν και βραχείς μύες, που βοηθούν σε κινήσεις, όπως η απαγωγή (απομάκρυνση από τη μέση γραμμή) και την προσαγωγή (συμπλησίαση προς τη μέση γραμμή) των δακτύλων, όπως και η κίνηση του αντίχειρα. Η τελευταία αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του χεριού. Η δυνατότητα του αντίχειρα για αντίθεση (μπορεί να βρεθεί απέναντι σε κάθε δάκτυλο) μας διαχωρίζει από τα υπόλοιπα πρωτεύοντα (πίθηκοι). Γι’ αυτό και σοβαρή βλάβη του αντίχειρα (ακρωτηριασμός) καταλείπει μεγάλη αναπηρία και κάνει το χέρι εντελώς ακατάλληλο για σύλληψη.
Η αιμάτωση του χεριού γίνεται από δύο δίκτυα αρτηριών, που σχηματίζουν τόξα, ενώ η νεύρωση ξεκινά από ρίζες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και έτσι εξηγείται η συμπτωματολογία από το χέρι σε ασθενείς με προβλήματα στον αυχένα.

Τέλος, το δέρμα του χεριού, άτριχο στην πλευρά της παλάμης, έχει πλούσια νεύρωση και αιμάτωση και συμπληρώνει λειτουργικά αυτό το «θαύμα» της φύσης, το ανθρώπινο χέρι.

Περισσότερα...

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι  από τις μορφές οστεοαρθρίτιδας που προκαλούν μεγάλη αναπηρία, επειδή η συγκεκριμένη άρθρωση δέχεται μεγάλη φόρτιση και έχει υψηλή απόδοση.

Ανατομία της άρθρωσης του ισχίου

ponos isxioΗ άρθρωση του ισχίου αποτελείται από δύο μέρη: από την κεφαλή του μηριαίου (προς την πλευρά του ποδιού) και την κοτύλη (προς την πλευρά της λεκάνης). Ιδιαίτερη σημασία έχει η μηριαία κεφαλή με την ιδιότυπη αιμάτωσή της. Υπάρχουν διάφορα αίτια που μπορούν να παρεμποδίσουν αυτή την αιμάτωση και να οδηγήσουν σε ισχαιμική νέκρωση της μηριαίας κεφαλής, μια πάθηση που προσομοιάζει με την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου από πλευράς συμπτωματολογίας και η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά οδηγεί σε οστεοαρθρίτιδα.

Είναι μία άρθρωση με μεγάλη κινητικότητα, η οποία υφίσταται μεγάλες μηχανικές φορτίσεις που ποικίλλουν ανάλογα με τη στάση του σκέλους ή την κίνησή του. Κατά τη βάδιση το ισχίο δέχεται τη μεγαλύτερή  του φόρτιση και μέσα σε αυτό αναπτύσσονται δύο ειδών μηχανικές δυνάμεις, αυτές που οφείλονται στην πίεση των αρθρικών επιφανειών και αυτές που οφείλονται στην τριβή των ίδιων επιφανειών.

Κλινική εικόνα

Ο πόνος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του σώματος, αντίστοιχα προς τη βουβωνική χώρα και μπορεί να αντανακλά στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού μέχρι και το γόνατο. Στα αρχικά στάδια είναι ήπιος και εκδηλώνεται μετά την παρατεταμένη χρήση του σκέλους. Όσο προχωρά η πάθηση, αυξάνεται η έντασή του και υποχωρεί με την ανάπαυση. Σε πιο προχωρημένη βλάβη ο πόνος μπορεί να γίνει πόνος ηρεμίας ή και νυχτερινός, ενώ μπορεί να επεκταθεί και στην μέση (οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης) λόγω της επίτασης των αλλοιώσεων της σπονδυλικής στήλης. Το τελευταίο συμβαίνει γιατί η προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα του ισχίου προκαλεί μόνιμη κάμψη των ισχίων και προκειμένου να αντιρροπήσει ο σκελετός αυτή τη θέση φέρνει τη σπονδυλική στήλη σε υπερλόρδωση, γεγονός που συντελεί στην γρηγορότερη φθορά των αρθρώσεων μεταξύ των οσφυϊκών σπονδύλων.

Ο πόνος τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με δυσκαμψία, δηλαδή με δυσκολία στην κίνηση του ισχίου. Στα πρώτα στάδια της νόσου, ο ασθενής διαμαρτύρεται για δυσκολία σε συγκεκριμένες κινήσεις, όπως στο να φορέσει τις κάλτσες ή τα παπούτσιά του ή να σταυρώσει τα πόδια του. Στην κλινική εξέταση ο γιατρός διαπιστώνει έλλειμμα στο εύρος της κίνησης, ιδιαίτερα των στροφών του ισχίου και της κίνησης προς το πλάι (απαγωγή). Σταδιακά η έλλειψη λειτουργίας του ισχίου οδηγεί σε μυϊκή ατροφία και ο μηρός γίνεται πιο αδύνατος. Ο πόνος, η δυσκαμψία και η ατροφία οδηγούν σε χωλότητα κατά τη βάδιση (ο ασθενής κουτσαίνει) και σε αδυναμία του ασθενή να επιτελέσει διάφορες εργασίες.

Περισσότερα...

ponos gonatoΗ οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προσβάλλει τον αρθρικό χόνδρο, δηλαδή τον ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών που σχηματίζουν μια άρθρωση.
Με την πάροδο των ετών προσβάλλεται το υποκείμενο οστούν, και τα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση, όπως ο αρθρικός υμένας, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι.
Το γόνατο είναι μία από τις συχνότερες προσβαλλόμενες από την οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεις.


Ανατομία του γόνατος

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Είναι μία τροχοειδής άρθρωση που συνδέει σαν τροχαλία το μηριαία οστούν από πάνω με την κνήμη από κάτω, ενώ στην άρθρωση συμμετέχει και η επιγονατίδα, η οποία αρθρώνεται με το μηριαίο. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται η σύνθετη άρθρωση του γόνατος που αποτελείται από τρία διαμερίσματα , όπως χαρακτηριστικά λέγεται. Την οστική σύνδεση έρχονται να βοηθήσουν επικουρικά ένα εκτεταμένο σύστημα συνδέσμων, μυών, τενόντων, παχύνσεων του αρθρικού θυλάκου (του περιβλήματος της άρθρωσης) καθώς και οι μηνίσκοι που βρίσκονται μεταξύ των οστών. Σε αυτή τη σύνθετη ανατομία στηρίζεται η αποτελεσματικότητα της άρθρωσης του γόνατος, αλλά ταυτόχρονα και ο ευάλωτος χαρακτήρας του.

Κλινική εικόνα

Η συμπτωματολογία της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο εξαρτάται από το στάδιο της πάθησης, τη δραστηριότητα του ασθενή και τη χρονιότητα της κατάστασης. Γενικά διακρίνουμε τέσσερα στάδια της πάθησης. Στο αρχικό στάδιο ο ασθενής παραπονιέται για πόνο που έχει σχέση με τη δραστηριότητα του. Όσο πιο έντονη είναι αυτή τόσο πιο έντονος ο πόνος, που συνήθως εντοπίζεται είτε στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος πίσω από την επιγονατίδα, είτε στην έσω επιφάνεια του. Ο πόνος αυτός μπορεί να συνοδεύεται από ήχο κατά την κίνηση που τον ονομάζουμε κριγμό. Στο δεύτερο στάδιο ο πόνος εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη ακινητοποίηση και υποχωρεί προοδευτικά με τη χρήση του σκέλους για να επιδεινωθεί μετά από κάποιες ώρες. Στο τρίτο στάδιο υπάρχει πόνος ηρεμίας, δηλαδή χωρίς ο ασθενής να χρησιμοποιεί το πόδι του, ενώ στο τελικό στάδιο εμφανίζεται και πόνος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε όλα τα στάδια μπορεί να παρουσιασθούν επεισόδια πρηξίματος (ύδραρθρου) του γόνατος. Άλλα συμπτώματα είναι ο περιορισμός του εύρους της κίνησης του γόνατος (ο ασθενής δεν μπορεί να τεντώσει πλήρως το γόνατό του ή να το κλείσει όσο το υγιές) και η παραμόρφωση αυτού, ιδιαίτερα στα τελικά στάδια. Τις περισσότερες φορές το γόνατο παίρνει τη μορφή αγκύλης (παραμόρφωση σε ραιβότητα) επειδή το έσω τμήμα του γόνατος είναι αυτό που κατεξοχήν φθείρεται πρώτο.

Περισσότερα...